” De connectie tussen onze darmen en ons brein ”

13 juni 2023

Een goede darmgezondheid is essentieel voor ons algehele welzijn. Ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen en door deze gezond te houden, kunnen we onze immuniteit versterken en ontstekingen verminderen. Bovendien fungeert de darm ook als een barrière tussen gifstoffen in het lichaam en de buitenomgeving.

Het belang van een goede darmgezondheid stopt daar niet. Onze darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij het produceren van neurotransmitters. Dit zijn regelstofjes die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van berichten door ons lichaam die onze stemming en ons gedrag beïnvloeden. Daarom noemen ze onze darmen ook ons tweede brein.  De hersenen hebben een direct effect op de maag en darmen. Alleen al de gedachte aan eten kan maagsappen vrijmaken voordat het voedsel er is. Ook de bekende ‘vlinders in de buik’  is een voorbeeld van de connectie tussen ons brein en darmen.

Deze verbinding gaat twee kanten op . Een onrustige darm kan signalen naar de hersenen sturen , net zoals een onrustig brein signalen naar de darmen kan sturen. Daarom kunnen maag-of darmklachten de oorzaak zijn van angst depressie of stress.

Dit komt doordat bij een niet goed functionerende darm te weinig neurotransmitters , (regelstofjes) worden aangemaakt. Neurotransmitters zorgen ook voor onze motoriek, emotionele gevoelens, focus, concentratie en pijnbeleving.

Serotonine is bijvoorbeeld een neurotransmitter die voornamelijk in de darm wordt uitgescheiden en die onze emoties, mentale toestand en slaappatronen beïnvloedt. Als we een onevenwichtig darmflora hebben, lopen we mogelijk het risico om lagere niveaus van serotonine te ervaren, wat ons het risico kan geven om psychische problemen zoals depressie of angst te ontwikkelen. Ook dopamine is een neurotransmitter, deze zorgt weer voor je creativiteit en motivatie. De neurotransmitter GABA zorgt voor rust in ons brein, dus minder piekeren. Graag deel ik enkele tips om je darmgezondheid te herstellen. Door deze te volgen en bewust te zijn van wat we eten, kunnen we onze darmgezondheid verbeteren en ervoor zorgen dat onze neurotransmitters goed werken.

TIPS

  • Vervang koemelk producten voor plantaardige melk, zoals amandel, haver- of kokosmelk
  • Vervang jonge kaas voor oude kaas (minder lactose) of geitenkaas
  • Vermijd gluten en soja producten en bewerkte producten, deze kunnen irritatie aan het darmslijmvlies veroorzaken
  • Eet dagelijks liefst bij elke maaltijd groenten, de vezels zijn een bron voor onze goede darmbacteriën
  • Eet dagelijks 2 stuks fruit
  • Vermijd alcohol , frisdrank en suikers
  • Gebruik verse kruiden
  • Eet gezonde vetten, zoals vette vis (zalm, makreel, haring), avocado, lijnzaad en walnoten deze bevatten Omega 3 vetzuren
  • Voeg noten, zaden en pitten toe aan je voedingspatroon zoals zonnebloempitten en pompoenpitten en sesamzaad
  • Eet voldoende eiwitten (bouwstoffen) zoals gevogelte, eieren, vis, kikkererwten

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond voedingspatroon slechts een deel van de puzzel is. Om je darmen in topvorm te houden, moet je er ook voor zorgen dat je voldoende slaapt, regelmatig beweegt en technieken voor stressmanagement toepast zoals wandelen in de natuur, sport, meditatie, lezen etc.  Vergeet vooral niet om de tijd te nemen om te ontspannen en te genieten van een voedzame maaltijd.

Liefs Hanneke

Verschenen in Talkies #4 2023 juni/juli

 

 

Naar alle columns