“Ontgifting is geen quick fix maar een duurzame aanpak om je lichaam te ondersteunen”
15 juli 2025
De term “ontgiften” hoor je tegenwoordig overal. Ons lichaam is van nature een wonderlijke machine die constant bezig is met opruimen. Lever, nieren, longen, darmen en huid werken dag in dag uit samen om afvalstoffen te verwerken en uit te scheiden. Denk aan stofjes uit bewerkt voedsel, milieuvervuiling, maar ook stresshormonen. Soms kan ons systeem echter wat extra ondersteuning gebruiken, vooral met onze moderne, drukke levensstijl. Overbelasting kan leiden tot een overdosis aan gifstoffen met klachten als energiegebrek en gewichtstoename.
Hoe kan je op een milde manier ontgiften?
Vermijd ultrabewerkte voedingsmiddelen, alcohol, suikers, conserveermiddelen en additieven. Geef je lichaam voldoende goede stoffen om de natuurlijke ontgifting te ondersteunen. Je lever verdient een ereplaats: hij zet voedingsstoffen om, slaat energie op en is onze ultieme ontgifter!
Eet onbewerkte, verse producten; veel groenten en fruit, magere eiwitten en gezonde vetten. Verhoog de antioxidanteninname. Specerijen en kruiden als kurkuma, rozemarijn, koriander, gember, kaneel en citroen, ondersteunen de ontgifting. Groene thee is een superontgifter die niet alleen rijk is aan antioxidanten, maar ook de lever en nieren ondersteunt en zware metalen bindt zodat ze uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden. Brandnetelthee is ook erg goed voor de lever
Voedingsmiddelen rijk aan glutathion – bloemkool, kool, boerenkool, rucola, snijbiet, koolrabi, wasabi, knoflook -, foliumzuur, mangaan, magnesium, zink en selenium – bladgroenten, peulvruchten en noten en zaden – leveren ook noodzakelijke cofactoren ter ondersteuning van de ontgiftingsmechanismen van je lichaam.
Eet crucifere groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en radijsjes. Deze zijn rijk aan zwavelhoudende stoffen die essentieel zijn voor ontgifting van je lever. Voeg bittere groenten toe zoals witlof, andijvie, rucola, artisjok. Bitterstoffen stimuleren de galproductie en -afscheiding, wat cruciaal is voor de afvoer van gifstoffen en vetten.
Kleur je bord met bessen, granaatappel, rode bieten en kurkuma. Deze zitten boordevol antioxidanten die je lever beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Omega-3 vetzuren uit vette vis, lijnzaad, chiazaad en walnoten zijn ontstekingsremmend en ondersteunen de celstructuur van je lever.
Puur water helpt je nieren om alle afvalstoffen af te voeren. Begin je dag met een groot glas water, eventueel met citroensap! Beweging stimuleert de bloedcirculatie en helpt afvalstoffen af te voeren via zweet en ademhaling.
Onthoud dat milde ontgifting geen quick fix is, maar een duurzame aanpak om je lichaam te ondersteunen. Je zult je energieker voelen, je spijsvertering verbetert en je weerstand wordt sterker.
Liefs Hanneke
Verschenen in Talkies #05 2025 juli/augustus
