“Het griepseizoen staat voor de deur”
17 december 2024
De dagen worden korter, de temperaturen dalen, en het griepseizoen staat voor de deur. Hoog tijd om je immuunsysteem een flinke boost te geven met de juiste voeding. Want zeg nou zelf, wie wil er nu verkouden door de feestdagen heen?
Een van de eenvoudigste manieren om je immuunsysteem te versterken is door ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Denk aan sinaasappels, kiwi’s, citroenen, limoen aardbeien en paprika’s. Deze vruchten en groenten zitten boordevol vitamine C, wat je immuunsysteem versterkt en helpt bij de productie van witte bloedcellen.
Knoflook, uien en gember zijn natuurlijke wondermiddelen als het gaat om het versterken van je immuunsysteem. Deze smaakmakers hebben sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en kunnen eenvoudig aan soepen, sauzen en wok gerechten worden toegevoegd voor een extra gezondheid boost. Voeg daar kurkuma (met een snufje zwarte peper) aan toe, een krachtige specerij die vaak wordt geprezen om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Kurkuma is niet alleen goed voor je gezondheid, maar geeft ook een heerlijke smaak en kleur aan je gerechten. Kaneel is een specerij met veel gezondheidsvoordelen. Kaneel stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Daarnaast heeft kaneel het vermogen om het vermenigvuldigen van bacteriën tegen te werken, strooi dagelijks wat kaneel over je golden latte, koffie of havermout.
Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van weefsel. Zorg er daarom voor dat je voldoende kip, vis, eieren en noten in je voedingspatroon opneemt. Sterke cellen en weefsels maken je immuunsysteem robuuster, en eiwitten spelen daarbij een cruciale rol.
Vergeet ook niet om pre- en probiotica in je voedingspatroon op te nemen. Prebiotica en probiotica zorgen voor een gezonde darmflora. Een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen, dus het eten van augurk, kefir, zuurkool en kimchi kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Prebiotica zijn verschillende vezels in groenten en fruit die dienen als voedsel voor de gezonde darm bacteriën.
Hydratatie is eveneens van groot belang. Water helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam en houdt je cellen gehydrateerd. Vergeet ook niet om voldoende noten en zaden te eten, zoals walnoten, amandelen, pompoenpitten en chiazaad, die geweldige bronnen van zink en Omega 3 zijn.
Het eten van kleurrijke groenten is een andere manier om je immuunsysteem een boost te geven. Hoe kleurrijker je bord, hoe beter. Wortelen en bevatten bètacaroteen, een antioxidant dat helpt om infecties te bestrijden. Daarnaast zijn verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander een geweldige toevoeging.
Hoewel het geen voedingsmiddel is, zijn voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging en frisse lucht cruciaal voor een sterk immuunsysteem. Ze versterken je algehele gezondheid en, je raadt het al, je immuunsysteem! Met deze tips ben je goed voorbereid op de winter. Dus, maak je boodschappenlijstje, duik de keuken in, en blijf gezond!
Liefs Hanneke
Verschenen in Talkies #08 2024 december/januari
