”Laaggradige ontstekingen”

15 januari 2022

Wist je dat veel van onze gezondheidsklachten en moeite met afvallen vaak worden veroorzaakt door laaggradige ontstekingen?

Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd.

Maar hoe ontstaan deze laaggradige ontstekingen? De oorzaken van dit soort ontstekingen zijn overal om ons heen. De suikers die je eet, hoge doses van de verkeerde oliën en vetten in je eetpatroon, bewerkte voeding, verborgen voedselallergenen, gebrek aan lichaamsbeweging en chronische stress veroorzaken allemaal een onzichtbare ontsteking diep in je cellen en weefsels.

Hoewel iedereen anders is, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die het immuunsysteem meer irriteren dan andere. Het zijn gluten (tarwe, gerst, rogge, haver, spelt, ), zuivel (melk, kaas,  yoghurt), soja, suikers , alcohol, maar vaak ook nachtschade (tomaten, paprika’s, aardappelen, aubergine),  en gist (bakkersgist, biergist ) en bewerkte fabrieksproducten.

Ze veranderen de bacteriën en beschadigen de darmwand, de barrière die ervoor zorgt dat je immuunsysteem niet te maken krijgt met al het afval, gifstoffen en allergenen in je darmkanaal. Deze schade wordt een lekkende darm genoemd.

En dus “lekken” de voedseldeeltjes door de beschadigde barrière en begint je immuunsysteem deze gedeeltelijk verteerde voedseldeeltjes aan te vallen. Dat is wanneer je voedselintoleranties of allergieën ontwikkelt

Wanneer je darm lekt, wordt gedeeltelijk verteerd voedsel blootgesteld aan je immuunsysteem, dat vervolgens een abnormale reactie creëert op iets vrij normaals: voedsel. Dat zorgt voor gewichtstoename en veel chronische gezondheidsproblemen.

Alleen omdat je een voedselallergie of -intolerantie hebt, wil nog niet zeggen dat je er last van moet hebben. In feite is er veel dat je kunt doen om het probleem aan te pakken, je systeem opnieuw in evenwicht te brengen en chronische symptomen te elimineren.

En laaggradige ontstekingen leiden tot allergieën, vermoeidheid, stemmingswisselingen maar ook alle belangrijke chronische ziekten van veroudering: hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, dementie, Parkinson en meer. Het is ook verreweg de belangrijkste oorzaak van obesitas.

Maar naast de ziektes die je ervan kan krijgen heeft het ook effect op gewichtsverlies. Als je ontstekingen niet aanpakt door verborgen voedselallergenen te elimineren en door een ontstekingsremmend dieet te volgen, zal je nooit slagen in effectief en permanent gewichtsverlies. Verborgen gevoeligheden en allergieën voor voedsel dat je elke dag eet, maken je ziek en dik.

Hoe weet u of u allergisch of gevoelig bent voor voedsel? Probeer de komende 8 weken zoveel mogelijk gluten , zuivel, suiker en bewerkte producten te vermijden, en vervangers te vinden. Zo kun je glutenvrije producten eten, yoghurt vervangen door kefir, koemelk vervangen voor havermelk en suiker vervangen voor honing of Stevia.  Voeg zoveel mogelijk voeding toe die bouwstoffen voor ons lichaam bevat, groenten, fruit, vis, gevogelte.

Het elimineren van voedsel dat allergische reacties of gevoeligheden veroorzaakt, is de basis voor de opmerkelijke resultaten die mensen ERVAREN nadat ze mijn praktijk zijn binnengestapt met gezondheidsklachten of problemen met afvallen.

Maar ik wil niet dat je gewoon gelooft wat ik zeg – ik wil dat je het jezelf bewijst! Veel succes!

Verschenen in Talkies #1 2022 Januari

 

Naar alle columns